вівторок, 8 січня 2013 р.

В Ніжині зарплату дають не всім

Післясвятковий тиждень в Ніжині розпочався зі скандалу. До ніжинського міськвиконкому прийшло біля десятка працівників комунального підприємства «ВУКГ», директором якого, в червні місяці, міський голова призначив Валерія Білоножка.

Причиною цього візиту стала значна заборгованість по заробітній платі на цьому підприємстві. Хоча під час проведення останньої сесії ніжинської міської ради, на якій не дивлячись на відпустку, головував Михайло Приходько, останній повідомив депутатам та громаді, що Ніжин закінчує бюджетний рік без заборгованості по заробітній платі. Та виявилося, що дійсності це відповідає лише частково.

Напередодні нового року, завдяки особистого втручання народного депутата Івана Куровського та голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка бюджетники Ніжина отримали зарплатню. Але, як виявилось, звітуючи на сесії про відсутність заборгованості ніжинський мер чомусь забув про працівників комунальних підприємств. Як стало сьогодні відомо, заборгованість по заробітній платі по КП «ВУКГ» становить декілька місяців і становить біля одного мільйона гривень.

Саме цьому працівники підприємства і прийшли сьогодні до виконкому. Під час «розбору польотів» з’ясувалося, що директор цього підприємства В.Білоножко навмисно приховав цю інформацію напередодні нового року. Крім того, було оприлюднено інформацію про те, що очолюване Білоножком підприємство продовжує нарощувати податкову заборгованість, сума якої теж становить ще біля мільйона гривень.

З огляду на ці факти, цікавим виглядає процедура призначення керівника вищезгадного підприємства. Ще у 2011 році Валерій Білоножко був звичайним ніжинським підприємцем, який в промисловій зоні виробляв макаронні вироби та приторговував продуктами харчування не високої якості.

Раптовий кар’єрний ріст в комунальній сфері у пана Білоножка розпочався після того, як він раптово з’явився у свідках у кримінальній справі по хабарництву, порушеній проти ніжинського мера Михайла Приходька. Саме у 2011 році Білоножко на прохання Приходька прибув до суду, де розглядалася кримінальна справа. Звданням даного свідка було створення своєрідного алібі меру. Через деякий час, після виступу в суді Білоножко був призначений керівником комунального підприємства «Критий ринок «Прогрес».

Трохи більше ніж піврічна кар’єра Білоножка у цьому підприємстві призвела до нарощування значної заборгованості у до того стабільно працюючого підприємства. Очевидно, що рятуючи свого протеже від великої халепи мер Приходько перепризначав Білонжка на комунальне підприємство «ВУКГ».

Сфера діяльності цього підприємства досить широка: прибирання вулиць, утримання доріг, вивіз сміття, вуличне освітлення, тощо, словом «розгулятися є де». Слід зазначити, що проти такого призначення виступили профільні заступники міського голови та керівники комунальних служб, бо Білоножко на їх думку не фахівець. Але Приходька тоді це не зупинило. Всі переконані, що відповідальність за теперішній стан підприємства лежить особисто на міському голові Михайлу Приходьку.

До речі двомісячну заборгованість по заробітній платі має ще одне ніжинське комунальне підприємство – «Комунальний ринок». Створена міськрадою контрольна комісія вже на протязі майже року не може отримати інформації про фінансовий стан зазначено підприємства ні від директора Романа Прищепи, ні від профільного заступника міського голови Світлани Роговинської ні від самого міського голови Михайла Приходька.

Вже давно очевидно, що ці комунальні підприємства свідомо ведуться до банкрутства з метою їх дерибану. Згідно до Закону саме міський голова призначає керівників комунальних підприємств, саме тому він і повинен нести всю повноту відповідальності за фінансовий стан.

Цікаво, що ж насправді думають комунальники, які місяцями не отримують зарплатні про матеріальну допомогу у розмірі біля 55 тисяч гривень, яку отримав мер Приходько при виході у відпустку?

Немає коментарів:

Дописати коментар