пʼятницю, 25 січня 2013 р.

Гроші ніжинської громади розкрадаються?

У минулому 2012 році багато ніжинців скаржилися на стан доріг, якість прибирання вулиць та стан благоустрою у місті. Нарікання громадян стосувалися і багатьох проблем в житлово-комунальній сфері. Але на будь-яку критику комунальники, як правило, розводять руками, мовляв, у бюджеті відсутні кошти.Дійсно, проблема з міською казною є і вона суттєва, а отже, влада повинна відшукувати резерви для фінансування важливих для громади потреб.


Над наповненням міського бюджету, в значній мірі, і повинен працювати ніжинський міський голова Михайло Приходько із своєю командою заступників, радників та чималим виконкомівським апаратом. Тим більше, що мер неодноразово звертав на це увагу, і навіть називав комунальні підприємства, які повинні були б збільшити надходження до місцевого бюджету. Такими підприємствами, на думку мера, і мали б бути «Комунальний ринок» та його дочірнє підприємство «Критий ринок «Прогрес». Це найбільші комунальні підприємства, які надають місцевим підприємцям платні послуги по організації торгових місць на ринках Ніжина.

Відразу хочемо нагадати, що в серпні 2011 року мер особисто звільнив керівника «Комунального ринку» Анатолія Походню, учасника власної кримінальної справи по хабарництву. Останній до звільнення пропрацював на цій посаді 5 років і нарікань щодо його роботи не було.

Основною претензією, з боку міського голови до екс-керівника, було твердження, що «роль ринку в бюджеті міста стала ніякою». Так висловлювався ніжинський голова, під час зустрічі, яку ініціювали підприємці ніжинських ринків для захисту своїх прав.

Через деякий час після звільнення Походні, Михайло Приходько призначив керувати ринком жителя смт. Бородянки Київської області Романа Прищепу (помічника свого адвоката), який прибув на ринок із власною командою «наповнювачів» місцевого бюджету. Особливістю цього призначення було те, що воно відбулося без жодного конкурсу. У Ніжині достойних кандидатів на посаду мер не знайшов. Далі стало зрозуміло чому.

Після таких кадрових перестановок громада мала б розрахувати на значні фінансові надходження до бюджету з боку комунальних ринків міста. Але не так сталося, як гадалося…

Через декілька місяців після зміни керівництва комунальні ринки почали нарощувати заборгованість перед бюджетом та державними органами. Тоді Роман Прищепа впевнено кивав на попередників, мовляв, заборгованість це їхня заслуга. Але за результатами першого півріччя 2012 року, комунальні ринки Ніжина, які до цього стабільно працювали, вже мали заборгованість біля півмільйона гривень, у тому числі і по заробітній платі.

Ніжинська міська рада, яка є номінальним власником зазначених комунальних підприємств, вдарила на сполох. Рішенням сесії міськради було створено контрольну депутатську комісію, завданням якої стало з’ясування справжніх сум коштів, які надходять на комунальні підприємства ДКП «Комунальний ринок» та «Критий ринок «Прогрес». Слід зазначити, що керівництво цих комунальних підприємств Прищепа та Білоножко відразу стали перешкоджати роботі комісії.

На численні запити уповноваженого міською радою органу довгий час не надавали взагалі ніякої інформації, а через певний період відповідали лише формальними відписками, за якими встановити істину не можливо. Таку ж саму позицію зайняв і міський голова зі своїм профільним заступником з економіки та фінансів.

Звернення комісії особисто на ім’я міського голови Приходька також тривалий час залишалися без відповіді, або заступник міського голови Світлана Роговинська надавала відповідь, що інформація про фінансові показники комунальних ринків у виконкомі відсутня.

Зіткнувшись з очевидним супротивом, комісія вирішила піти іншим шляхом. Голова комісії депутат міської ради Григорій Олійник за останніх півроку направив більше двох десятків запитів та звернень. Вони були адресовані контролюючим та правоохоронним органам у місті Ніжині та Чернігівській області.

Зрештою, достовірно стало відомо, що на кінець 2012 року ДКП «Комунальний ринок» та ДП «Критий ринок «Прогрес» наростили заборгованість біля 800 тисяч гривень!!! Також стало відомо, що для отримання та розкрадання не облікованих коштів, посадові особи комунального ринку застосували схему з видачею підприємцям в обмін на готівкові кошти «липових» квитанцій касових ордерів. Комісія з’ясувала, що у такий спосіб кошти з ніжинських підприємців збираються вже протягом року. Крім того, про це відкрито заговорили і самі підприємці. Не дивлячись на залякування з боку адміністрації комунального ринку, вони почали ставити резонні запитання: «Якщо ми весь час у повній мірі сплачуємо кошти, то куди вони зникають?». І все це на тлі того, що в порівняні з 2010 роком, підприємці стали сплачувати за торгові місця у півтора рази більше.

Очевидно, що така ситуація на комунальних ринка міста Ніжина не могла скластися без пособництва та «кришування» з боку посадових осіб ніжинського міськвиконкому. Виникає питання, хто ці особи?

Члени контрольної депутатської комісії відкрито говорять, що вся відповідальність лежить на міському голові Михайлу Приходьку, який є безпосереднім керівником директора ринку Романа Прищепи. Мають відповідати на думку депутатів і заступник міського голови з економіки та фінансів Світлана Роговинська, представники юридичного відділу та відділу кадрової політики та запобіганню корупції, що відверто відсторонилися від цієї проблеми.

Після неодноразових спроб розглянути питання такої дивної діяльності комунального ринку на засіданні виконавчого комітету представники контрольної депутатської комісії досягли хоч якогось результату. На останньому засіданні виконкому, що пройшло цього четверга під головуванням секретаря міської ради Олега Кірсанова, голова комісії, депутат Григорій Олійник вже вкотре довів членам виконкому шокуючу інформацію про стан зазначених комунальних підприємств. При цьому нинішній директор ДКП «Комунальний ринок» Прищепа та головний бухгалтер Крамаренко відкрито ігнорують засідання виконкому, на які їх неодноразово запрошували для надання інформації. Врешті, зваживши на майже критичний стан підприємств, виконавчий комітет ніжинської міської ради прийняв рішення офіційно звернутися до прокуратури та правоохоронних органів з повідомленням про наявність фактів розкрадання коштів на комунальних ринках міста Ніжина.

Наразі відомо, що співробітниками Ніжинського міськрайвідділу міністерства внутрішніх справ вже відкрито кримінальне провадження по фактам розкрадання бюджетних коштів посадовими особами комунальних підприємств «Комунальний ринок» та «Критий ринок «Прогрес». Тривають слідчі дії.

В той час, коли комунальні підприємства, що створюють робочі місця для ніжинських підприємців, доводяться до банкрутства, у центрі Ніжина відкрився новий, приватний торговий центр, на який різними методами змушують переходити підприємців з «Критого ринку «Прогрес».

Можливо, що особи, які стоять за доведенням до банкрутства ніжинських комунальних ринків та будівництвом приватного торговельного центру майже на центральній площі міста одні і ті ж. Вам так не здається ?

Немає коментарів:

Дописати коментар