понеділок, 13 травня 2013 р.

УДАРні васильківські вибори


Невелике містечко Васильків Київської області останніми днями привернуло до себе увагу початком перебігу передвиборчих перегонів на пост міського голови. Перевибори очільника міста стали можливими через те, що обраний у 2010 році міський голова Сергій Іващенко склав свої повноваження за власним бажанням.


Звичайно, головною причиною такої пильної уваги спільноти є той факт, що Васильків входить до складу скандального 94 виборчого округу, де розгорталися виборчі війни між Засухою та Романюком. Наразі існує чималий ряд потенційних кандидатів, що спробують поновити склад Верховної Ради і, звичайно, першим кроком на шляху до депутатства вони вбачають у «своїй людині» на посаді мера Василькова. Саме тому вже зараз існує велика ймовірність повтору сценарію, що відбувався в ОВК № 94.

Щоб повністю розуміти картинку майбутніх виборів, що пройдуть 2 червня, варто проаналізувати найбільш вірогідних претендентів на крісло мера.

Схоже, що керівники «Батьківщини», «Свободи» та «УДАРу» перебувають у затяжному похмільному синдромі і не бажають прислухатися до здорового глузду. Як, а не інакше можна пояснити висунення кандидатом в мери Васильков представника партії «УДАР» Сергія Сабова. Як повідомляється, його кандидатуру узгодили голова Київської обласної організації «УДАРу», керівник фракції у Київській облраді Олег Велікін, голова Київської обласної організації ВО "Батьківщина", нардеп Костянтин Бондарєв та голова Київської обласної організації ВО "Свобода" Олександр Марченко.

Після цього громадський рух «Відсіч» оприлюднив цікави факти про діяльність пана Сабова і, навіть, прирівняв його до Азарова у майстерності володіння українською мовою. Дісталося на горіхи і дочці Сабова – Анастасії, яка очолювала студентську раду при міністерстві освіти і активно проштовхувала МОНівський законопроект про вищу освіту. Як зазначає «Відсіч» Сабов відзначився ще й тим, що голосував разом з більшістю колишнього мера. До всього іншого варто віднести й те, що претендент у кандидати мера є уродженцем Владимирської області.

Але чомусь оприлюднене досить «веселе реноме» та заяви представників громадських організацій не наштовхують опозиційне керівництво на перегляд кандидатури. Навпаки, вони намагаються широко розкручувати кандидатуру Сергія Сабова і, скоріш за все, це обходиться кандидату у чималу копійчину.

Представник від Партії регіонів вражає всіх своїм спокоєм. Володимир Сабадаш звернувся до виборчої комісії з проханням зареєструвати усіх бажаючих кандидатів на посаду мера Василькова.

«Я як кандидат на посаду міського голови міста Василькова звертаюсь до виборчої комісії зареєструвати усіх бажаючих кандидатів на посаду мера Василькова, дати можливість виборчій комісії усунути усі порушення під час підготовки документів кандидатів та створити умови, при яких громада могла б реалізувати своє виборче право», - йдеться в заяві Сабадаша.

А от найбільш ймовірного переможця на посаду мера - Влерія Поповича в черговий раз було знято зі старту перегонів. Його кандидатуру висунула партія «Єдність», проте міська виборча комісія відмовила йому в реєстрації, а окружний адміністративний суд міста Києва підтвердив законність відмови у реєстрації Поповича кандидатом у мери. Екс-меру навіть не змогла допомогти така одіозна фігура, як Микола Мельниченко. Саме він 11 травня блокував вихід голові та секретарю МВК із приміщення виборчкому. А 13 травня у сутичці з правоохоронцями екс-майор пошкодив руку, а також у нього відбулася гіпертонічна криза, внаслідок якої він опинився в реанімації.

Випадок з Поповичем з недопущенні участі у виборах є не поодиноким. Радикальну Партію Олега Ляшка також не допустили до участі у виборах. Зробили це не виборча комісія і суд, а реєстраційна служба та міське управління юстиції. Член Політради Радикальної партії Олег Купрієнко заявив, що дані служби безпідставно відмовили у реєстрації Васильківської міської організації Радикальної партії. Сам Олег Ляшко заявив про те, що його партія буде оскаржувати неправомірні дії держслужбовців у суді.

Аналізуючи хід передвиборчих перегонів, можна сказати, що вже всі неугодні претенденти на пост очільника міста були відсіяні за допомогою різних адміністративних заходів, а ті, хто залишилися є зручним для влади кандидатурами. І досить підозріло на фоні цих подій виглядає кандидатура від опозиційних сил, яка, цілком імовірно, є політичною тушкою.

Немає коментарів:

Дописати коментар