суботу, 16 березня 2013 р.

Що дає владі скасування депутатської недоторканості?


У п’ятницю, 15 березня голова Верховної ради Володимир Рибак заявив, що підтримує ідею скасування депутатської недоторканості. У контексті подій, які зараз відбуваються у парламенті, він сказав, що усі депутати повинні відповідати за свої дії. 

«Я підтримую думку, що депутати повинні бути відповідальними, і зробити усе, аби люди, які їм повірили і їх обрали, отримали краще життя», - сказав він. 




Ця заява для влади є дуже вчасною адже саме зняттям депутатського «яблука спокуси» Партії регіонів можна буде вирішити ряд стратегічно-важливих проблем у внутрішній політиці, а саме:

1. Прагнення владної сили позбавитися депутатської недоторканості наштовхнеться на великий опір опозиційних сил, які звичайно ж, опозиціонери своє відношення до цього нічим не зможуть пояснити нічим. Більше за все, що у даному випадку опозиція дотримуватиметься принципу «А баба Яга проти». Саме на цьому фоні повинна продемонструватись вся слабкість теперішньої опозиції, адже блокувати Раду можуть і мавпи, а для того, щоб працювати і досягати певних результатів потрібен розум. Особливо коли всі бачать, що поведінка опозиції нагадує інстинктивну поведінку звичайного кролика – при будь якому переляку лізти в нірку себто за трибуну. Чим, як не зняттям недоторканості зараз на публіку може грати влада, задля привернення уваги суспільства на необхідності розблокування парламенту.

2. Перед Євросоюзом Партія регіонів покаже, що скорочення депутатського імунітету - це крок на шляху до демократичних перетворень і ствердження верховенства права в Україні. Саме за відсутності недоторканості всі громадяни України будуть умовно рівні перед законом. Дана законодавча норма умовно наблизить нас до заходу, адже у більшості європейських країн недоторканості депутатів у сфері кримінальних злочинів не існує.

3. Пересічний виборець також позитивно сприйме позбавлення недоторканості депутатів Верховної ради, адже тема у нашому суспільстві вже не нова і широко розкручена. Оскільки жоден, громадянин не може усвідомити, той факт, що будь-який народний обранець, що здійснив злочин (наприклад вбив людину), не може бути затриманий за підозрою у його скоєнні без згоди ВР. Особливо, це сподобається електорату на фоні частого уникнення «недоторканих» від кримінальної відповідальності через їх особливий статус.

4. Урізноманітниться і практика з припинень повноважень слуг народу не тільки через адміністративний суд. Наразі сценарій з ВАСУ широко проваджується і депутати позбавляються мандату через суд у зв’язку з сумісництвом чи порушеннями під час встановлення результатів голосування на округах. Наступний крок, який має здійснити влада - позбавлення мандатів через «прогули». За логікою, далі слід очікувати припинення повноважень народних обранців у зв’язку з набранням обвинувального вироку суду відносно них.

Головне, щоб ідея позбавлення недоторканості була адекватно сприйнята провладною депутатською більшістю. Адже у будь який момент, задля того, щоб догодити Європі або ж Росії влада, може розпочати гру «Бий своїх» і невідомо хто потрапить у власну пастку.

Немає коментарів:

Дописати коментар