четвер, 14 лютого 2013 р.

Мера Ніжина судять вже 5 рік…


Вже тепер далекого 2008 року першим заступником генерального прокурора України Рінатом Кузьміним проти міського голови Ніжина Михайла Приходька та двох його спільників було порушено кримінальну справу за отримання хабара в особливо великому розмірі.


Мера затримали на гарячому представники слідчої групи генпрокуратури і виявили у його службовому авто кошти у розмірі 19 500 доларів США. Ще 500 доларів з останнього траншу хабара, його рідній брат Віктор добровільно через декілька годин видав міліції. Загалом сума хабара складала 60 тис. американських доларів. Таку суму коштів мер отримав від київського підприємця за вдалу процедуру приватизації місцевого банного комплексу.

З грудня 2008 року розслідуванням кримінальної справи займалось головне слідче управління генпрокуратури. Слідчі працювали майже два роки, і у жовтні 2010 року справу було направлено до суду, де і до сьогодні, вже третій рік, триває судовий процес.

Слід зазначити, що задля того, щоб унеможливити вплив чиновника на хід розгляду кримінальної справи, апеляційним судом Чернігівської області було визначено суд, в якому буде розглядатися справа. Ним став Новозаводський районний суд міста Чернігова. Але виявилося, що повністю унеможливити вплив не вийшло… Ця інстанція два роки вовтузила трохи більше десятка томів кримінальної справи. Суд двічі від початку до кінця розглядав справу, двічі допитував обвинувачених та свідків, кожного разу збільшуючи на прохання мера їх кількість. Та незважаючи на це, все ж таки спромігся у листопаді 2012 року призначити покарання меру Ніжина Приходьку у вигляді 6 років позбавлення волі, конфіскації усього майна та заборонив обіймати чиновнику керівні посади на три роки. Рідному брату Приходька, Віктору, перепало покарання у вигляді умовного терміну строком на 4 роки.

Мер свою вину вперто не визнає і подав апеляційну скаргу, у якій, звісно, просить його виправдати. Прокуратура Чернігівської області категорична у своїх вимогах та наполягає на призначенні покарання ніжинському меру у вигляді покарання позбавлення волі на 11 років, а також негайної зміни запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту, конфіскацією всього майна та позбавлення 5 рангу посадової особи органу місцевого самоврядування. Саме такі санкції передбачала відповідна стаття Кримінального кодексу України.

До апеляційного процесу долучився також і потерпілий – особа, яка давала мерові хабара. Це київський бізнесмен Валерій Макарук. Він також звернувся до апеляційного суду з проханням призначити Михайлу Приходьку більш суворе покарання. На думку Валерія, це буде справедливо, тим більше, що під час розслідування кримінальної справи ніжинський мер обіцяв повернути йому отримані в якості хабаря гроші. Але зі всіх тисяч отриманих віддав тільки дві.

Починаючи з 10 січня колегія суддів апеляційного суду чернігівської області під головуванням судді Борисенка почала розгляд апеляційних скарг. Хоча представник державного обвинувачення і не наполягав, суд все ж таки знову призначив майже повне судове слідство. Вже в третє за останніх майже три роки допитуються свідки, засуджені, вивчаються матеріали справи. Більш ретельного судового розгляду годі було б уявити. Сам засуджений мер Приходько, відстоюючи свою невинуватість, наполегливо використовує в якості свідків своїх безпосередніх підлеглих – працівників виконкому. З чиїх показів очевидно, що і нині діючий, хоч і засуджений міський голова, продовжує мати в місті не аби який вплив.

Вже відбулося п’ять судових засідань, наступні ще два призначені на 18 – 19 лютого, на яких суд планує закінчити допит свідків та, можливо, провести судові дебати, які передують закінченню процесу.

Хоча, слід зазначити, що такий тривалий розгляд резонансної кримінальної справи не тільки у ніжинців, а й у громадян інших міст викликає великий подив. Недержавні громадські організації, які слідкують за цим процесом, вже говорять не тільки про вибірковість правосуддя, а й про нездатність судової системи організувати ефективний розгляд у справах по хабарництву серед високопосадовців.

За останніх два роки в Ніжині правоохоронні органи встигли впіймати на гарячому ще декількох посадовців, провести розслідування злочинів. А ніжинський суд вже і визначив всім покарання. Серед таких чиновників у минулому році виявився безпосередній підлеглий ніжинського мера, головний архітектор міста Генадій Діденко. Проти нього прокуратурою також була порушена кримінальна справа за хабарництво. Слідство тривало лише три місяці, та ще декілька місяців вистачило суду, щоб винести вирок.

Коли ж справа торкається ніжинського мера Михайла Приходька все затягується на роки. Спостерігаючи за таким правовим нігілізмом, та порівнюючи майже аналогічні кримінальні справи, громада невільно задумується над тим, наскільки незалежні суди на Чернігівщині? Чи варто взагалі боротися з корупцією, якщо суд за п’ять років не може встановити винний чиновник чи ні? Загально відомо, що протягом останніх трьох років ніжинці зверталися до найвищих посадових осіб країни з проханням звернути увагу на затягування розгляду кримінальної справи щодо ніжинського мера, а представник потерпілого по зазначеній кримінальній справі вже звернувся до чиновників Європарламенту та отримав відповідь.

Зрештою, ніжинці мають надію, що апеляційний суд чернігівської області не буде штучно затягувати остаточний розгляд справи щодо М. Приходька, а найближчим часом все ж поставить крапку у багаторічній тяганині.

Немає коментарів:

Дописати коментар