неділю, 24 лютого 2013 р.

Доля Кучми може повторитись…

2011 року Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Леоніда Кучми по вбивству журналіста Георгія Гонгадзе за підозрою в його організації. Рішення про порушення цієї кримінальної справи прийняв перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін.



Проте резонансна кримінальна справа зазнала свого краху. Спочатку 14 грудня 2011 року Печерський райсуд скасував постанову Генпрокуратури про порушення справи проти Кучми. Потім, 20 січня  апеляційний суд підтвердив законність рішення суду першої інстанції. Вже 26 червня Вищий спецсуд підтвердив незаконність порушення кримінальної справи щодо Леоніда Кучми.

На той час адвокат Миколи Мельниченка Микола Неділько заявляв про те, що Рішення Вищого спецсуду про незаконність порушення кримінальної справи проти екс-президента Леоніда Кучми дає підстави для порушення справи проти першого заступника генпрокурора.

Проте Вищий спецсуд поставив не останню крапку у цій справі і сьогодні, згідно до нового Кримінально-процесуального кодексу слідчі дії по цій справі поновлені і вона внесена до єдиного реєстру кримінальних проваджень.

Сам заступник генпрокурора заявив, що "У нас є достатньо доказів, які підтверджують причетність Кучми до цього злочину, і ми зараз займаємося розслідуванням і збором всіх можливих доказів". Доведення справи вбивства Гонгадзе до логічного кінця буде одним з найголовніших доказів верховенства права в Україні на шляху до євроінтеграції. Притягнення до відповідальності українських політиків, що причетні до вбивства буде доказом відсутності вибіркового правосуддя.

На сьогоднішній день існує ще одна резонансна кримінальна справа, учасник якої цілком ймовірно може повторити долю екс-президента Леоніда Кучми і завдати неприємностей Ренату Равелійовичу.

Апеляційний суд Чернігівської області розглядає кримінальну справу, порушену Ренатом Кузьмін, Ніжинського міського голови Михайла Приходька за вимагання та отримання хабара в особливо великих розмірах.

Справа була порушена далекого 2008 року і тільки у листопаді 2012 Новозаводський районний суд міста Чернігова засудив посадовця до 6 років позбавлення волі. Проте мер не згодний з даним вирок і подав апеляційну скаргу в якій вважає порушення проти себе кримінальної справи незаконним і просить суд її закрити за недоведеністю його вини.

Як того вимагає старий КПК, по якому судять ніжинського мера хабарника відновив судове слідство і на даний час опитав всіх свідків та перейшов на стадію вивчення матеріалів справи. Чергові засідання призначені на 4-5 березня.

Тож, цілком реально, що апеляційний суд Чернігівської області може задовольнити апеляційну скаргу засудженого М.Приходька, і тоді знову заговорять про притягнення Кузьміна до кримінальної чи дисциплінарної відповідальності.

А які варіанти розвитку подій, на вашу думку ?

2 коментарі:

  1. Спочатку 14 грудня 2011 року Печерський райсуд скасував ...про порушення справи проти Кучми. Потім, 20 січня того ж року апеляційний суд... У кого там стрылки годинника з права на ліво ходють?

    ВідповістиВидалити