пʼятницю, 8 лютого 2013 р.

Йога від Сергія Єсипенка у книгарні «Масква»

Останнім часом загадкова і незвична, для нас слов’ян, «йога», стала дуже популярною, як серед молоді, так і серед людей не зовсім молодого віку. Так! А чому б і ні? Адже, йога – це, психологічна практика зміни свідомості, сукупність різноманітних індійських духовних і фізичних методів, метою яких, є досягнення піднесеного, урівноваженого духовного та фізичного стану, гармонії душі та тіла. Саме про цю цікаву і неосяжну практику, повідав у ніжинській книгарні «Масква» на нещодавній зустрічі, «йог з досвідом» Сергій Єсипенко.

Вечір йоги, зібрав під дахом «Маскви», чимало, небайдужого до індійської практики, люду. Наш гість охоче розповідав про всі тонкощі «хатха-йоги», системи йоги, яка являє собою, стадію попереднього очищення тіла, перед стадіями вищої медитації. Також, ділився власним, немалим досвідом, давав поради, приправляючи свою непросту розповідь прикладами вправ, вигинаючи своє тіло, немов гумове, що звісно, перехоплювало подих у присутніх. Потім, пан Сергій, відповідав на запитання, яких було, доволі таки багато.

Нам теж вдалося поставити декілька запитань.

– Чому, Ви, почали займатися йогою?

– Взагалі то, я раніше займався вільною боротьбою. Тобто, я був знайомий зі спортом з дитинства. Згодом, дізнався про йогу. Деякий час, навіть, намагався займатися тим та іншим одночасно. Але, все таки, я зрозумів, що потрібно вибрати щось одне. І я обрав йогу, адже боротьба несе в собі травматизм, з самого початку вона націлена травмувати людину. А, йога – це гармонія, як фізична, так і психологічна. Так, і там і там, закладена практика тіла і дихання, але боротьба і йога, це різні речі, це різні традиції.

– Скільки років, займаєтесь йогою?

– Більше п’яти років я присвятив цій практиці.

– Що, Ви, порадите, початківцям?

– По-перше, раджу, знайти досвідченого тренера. Індивідуальний, професійний вчитель, дуже важливий у йозі. Це допоможе уникнути багатьох складностей, адже можна запросто нанести шкоду своєму організму. Я й сам колись спробував, без вчителя, виконати «позу лотоса», і вивернув собі коліно. Тому щоб уникнути таких неприємностей, потрібен тренер. Потім, уже можна обирати різні системи, які індивідуально підходять вам.

– Йога, це фізична, чи духовна площина?

– Я, вважаю, що тут, все залежить від мотивації самої людини. Якщо вона хоче отримати користь фізичну, вона її отримає, так само як і духовну. Хтось приходить у йогу, за фізичним аспектом, а хтось за духовним. Це дуже складне питання. Тобто, можна, безперешкодно залишатися у своїй релігії і практикувати йогу, обмежень немає.

За час заняття йогою, Сергій Єсипенко встиг побувати в Індії. Наразі він викладає йогу у Ніжині та Києві.
Час промайнув непомітно, і зустріч підійшла до свого завершення. Задоволені присутні, заряджені позитивною енергією «йога», подякували пану Сергію за все побачене і почуте, і побажали на далі успіхів у його непростій, але безмежно цікавій справі.

Немає коментарів:

Дописати коментар